8 maart 2014

Draai de BTW verhoging terug


Detailhandel Nederland doet een dringende oproep aan het kabinet om haar beleid aan te passen aan haar eigen uitspraken en dus de BTW verhoging weer terug te draaien. Klinkt logisch maar zal dit ook daadwerkelijk effect hebben?

Het effect op de bestedingen was zonder meer in negatieve zin te zien toen de BTW verhoging van kracht werd. We zaten toen echter al in een negatieve tendens. Een nieuw negatief signaal, zoals de bewuste BTW verhoging, wordt dan door de consument extra sterk opgepakt. Het jammere is dat we, ondanks de verbale pogingen van Premier Rutte en consorten, nog steeds niet in een positieve tendens zitten. Het terugdraaien van een BTW verhoging zal dan ook minder positief effect hebben.

De 1,7 miljard die de BTW verhoging opbrengt zal toch weer ergens anders vandaan moeten komen (leve de normen van ons kabinet !?). In principe heeft een BTW-verhoging een nivellerend effect. Immers de goede verdienende geeft ook meer uit. Het is maar de vraag of een alternatieve maatregel voor de 1,7 miljard dit ook heeft of, zoals zo vaak, juist de onderkant van de samenleving treft.

Het is dus eerder zaak om middels daadkrachtig beleid te zorgen dat de negatieve tendens wordt gekeerd. Hiervoor moet de overheid substantiele stappen nemen op het gebied van het graaien, fraudes, topsalarissen, woning- en kantorenmarkt, duurzaamheid en andere zaken. Pas dan zal het consumentenvertrouwen weer kunnen groeien en zullen consumenten weer geld gaan uitgeven. Als in zo’n situatie dan vervolgens het BTW-tarief weer wordt teruggedraaid dan kan een ingezette positieve tendens opeens een boost krijgen.

Vanuit onze branche, de zonwering, zien we, net als in de meeste andere branches, liever vandaag nog dan morgen deze boost komen. Maar, zoals geschetst, dit vraagt een groter pakket dan alleen een BTW verlaging. Tot die tijd RUTTEREN we voort.

Guido van den Berg, Outmore bv – Specialist in 4-seizoenen overkappingen


Vraag een offerte aan Vraag een brochure aan

biossun logo loca logo rtl4 logo horeco logo architectenweb logo